De Leidse Klezmer Band Di Krenitse

Klezmer en Jiddische zang

Optredens Di Krenitse, agenda 2019

  • 10 febr. 2019, Gluren bij de buren. Adres: Daendelsstraat 6, om 12.45, 14.15 en 15.45
  • 11 juni 2019, Science café, Scheltemacomplex, Marktsteeg 1, ca. 19.40-20 en 21.05-21.20
  • 16 juni 2019, De Waterlelie, Leidse Hout, ca. 13.30-15.30

Muziek maken is een grote hobby van me. Zoals zovelen gestart met blokfluit, vandaar naar altblokfluit en zelfs een jaartje klarinet. Mijn hoofdinstrument is echter de accordeon geworden, waarop ik van mijn 10e tot 18e les heb gehad. Toen ik eind twintig was, pakte ik het instrument weer op en volgde ik vele workshops in de volksmuziek / wereldmuziek. Iers, Balkan, Cajun, Grieks, zigeuner en op een gegeven moment: klezmer. Vanaf de eerste workshop gegeven door Mart Heijmans was ik helemaal weg van deze muziek, die voor mij vele soorten (volks)muziek bij elkaar brengt, vrolijk is en toch altijd iets melancholisch en daardoor zo speciaal. Naast de instrumentale muziek ontdekte ik ook het joodse gezongen repertoire, m.n. de Jiddische liedjes. Ik zing ook graag en heb inmiddels ook al heel wat jaren zangles. Ik heb workshops klezmer en Jiddische zang gedaan in Nederland maar ook in de US (Klezkamp), Duitsland (Bad Pyrmont)) en Canada (KlezCanada). En na al die jaren boeit deze muziek me nog steeds mateloos.

In 2002 werd ik gevraagd om in een klezmergroep te gaan spelen. Het initiatief kwam van een aantal mensen die bij Imperiumtheater muziek hadden gespeeld bij het toneelstuk ‘Getto’ en daarmee door waren gegaan. Dit was het begin van de Leidse Klezmerband Di Krenitse met in de basis de huidige bezetting.

Website: Dikrenitse.nl

Word vriend van Di Krenitse op Facebook of bezoek onze bandpagina.

Fotograaf onderste twee foto’s: Simon Duindam

“Di Krenitse” ontleent zijn naam aan een Jiddisch lied en betekent: de bron. Wij maken klezmermuziek in de breedste zin van het woord. Klezmer is een oude, veelzijdige muzieksoort die de sporen draagt van een internationaal verleden. Het is van oorsprong de muziek van Jiddisch sprekende Joden in m.n. Oost-Europa die op bruiloften en traditionele feesten gespeeld werd. De specifieke toonladders, deels afkomstig uit de synagoge, maken dat de muziek niet alleen uitbundig en vrolijk kan klinken, maar ook droevig en melancholisch. Op vele plaatsen in de wereld vormden zich Joodse gemeenschappen. Jiddisch sprekende, Joodse muzikanten luisterden menig feest op en lieten zich inspireren door elk land waar zij domicilie kozen. Oost-Europa en de Balkan, het Midden-Oosten, Spanje, Portugal en tenslotte Amerika verrijkten deze muziek met nieuwe invloeden.

Naast de instrumentale muziek brengen wij liederen in het Jiddisch en Sefardisch uit het rijke repertoire waarin vele aspecten van het Joodse leven belicht worden.

“Di Krenitse” bestaat uit de volgende bezetting:

  • Karel Das viool, zang
  • Dorien Hooman accordeon, zang
  • Rob Nederhof klarinet
  • Vera Prijs basklarinet, blokfluit, klarinet

OPTREDENS: Wij luisteren feesten op met onze muziek en spelen op kleine podia. Contact: dikrenitse@gmail.com

Sluit Menu