Stadslab

Wat is Stadslab?

Stichting Stadslab Leiden is een netwerk van professionals die zich vrijwillig in willen zetten: Leidenaren die invulling geven aan hun liefde voor de stad door allerlei projecten te bedenken en uit te voeren, voor Leiden en de Leidenaren. Sinds december 2017 ben ik bestuurslid van Stichting Stadslab Leiden en sinds oktober 2018 ook (interim) penningmeester.

Het is ontzettend leuk om bestuurslid te zijn van een organisatie die al zoveel mooie zaken voor Leiden in gang heeft gezet en (mede) tot stand gebracht / brengt. En die het bevorderen van burgerinitiatieven zo op de kaart heeft gezet en gestimuleerd dat ze ook buiten Stadslab om volop plaatsvinden. We kunnen ons nu niet meer voorstellen dat dat ooit bijzonder was!

In 2019 bestaat Stadslab 10 jaar. Een mooie mijlpaal die op 21 juni 2019 gevierd zal worden. En tevens een goed moment voor reflectie, om te bezien hoe Stadslab in de toekomst vernieuwend kan blijven.

Stadslab-projecten waar ik aan meedeed

Ik heb meegedaan in het projectteam dat het stripboek ‘De Ziel van Leiden’ tot stand heeft gebracht. Een heel creatief idee, waarbij ik nieuwe dingen over Leiden heb geleerd en veel nieuwe mensen heb leren kennen. Ook was het supergaaf om te ervaren hoe gemotiveerd iedereen in het team vrijwillig aan dit project meewerkte en zonder dat iemand ‘de baas’ het team gewoon zorgde dat de taken die gedaan moesten worden, ook gedaan werden. Het project duurde zo’n 12 maanden en soms had iemand wat minder tijd om te besteden. Zonder probleem liep iemand anders in het team dan wat harder.

Het resultaat: een prachtig stripboek over Leiden als cadeau voor de stad, gratis verspreid in een oplage van 55.000 exemplaren.

Ook was ik betrokken bij de Burgertop L750. Een initiatief om in kleine groepen, in een huiskamer, met zoveel mogelijk Leidse burgers hun dromen en wensen voor de stad te spreken. Ik heb een van die huiskamergesprekken geleid, waarbij ik het heel inspirerend vond om met een groep willekeurig bij elkaar gebrachte mensen zoveel ideeën te delen en enthousiasme voor de stad te ervaren. De gebundelde resultaten van de gesprekken werden vervolgens gepresenteerd in de Stadsgehoorzaal, waarna alle aanwezigen konden kiezen om door te praten over de belangrijkste thema’s die naar voren waren gekomen, met als doel tot concrete projecten te komen om dromen en wensen ook daadwerkelijk te realiseren.

Eén van de groepen die ontstond was de Leidse Woongolf, een groep die nadacht over de gewenste woonsituatie in Leiden. Ik heb me bij deze groep aangesloten, vooral vanwege mijn belangstelling voor groepswonen. Voor de ideeën van de Leidse Woongolf, klik hier. Mede door participatie in de Leidse Woongolf is mijn Groepswonen071- woonproject ontstaan.

Logo: Nils Bierman
Sluit Menu